torsdag 30 augusti 2012

Boden - Vill bara använda dyr hemtjänst

Nu har Boden tydligen fått för sig att de vill ha tillbaka sitt monopol på hemtjänst. 1/3 av hjälptagarna har valt en privat vårdgivare som enligt kommunens egna siffror är 38kr billigare per timme (411kr jämfört med 373kr som är snittet för var de privata kostar.


"Första veckan i december 2012 fanns 569 hemtjänstkunder. Den beviljade tiden omsorg samt serviceinsatser för dessa kunder uppgick till 5 250 timmar per vecka." Förfrågningsunderlag gällande Hjälp i hemmet enligt Socialtjänstlagen (SoL) 
Antalet med hjälp har ökat senaste året enligt uppgifter hos SverigesRadio
"Av Bodens totalt 619 brukare av hemtjänsten har drygt en tredjedel idag valt en alternativ vårdgivare. Räknat man istället i antalet timmar så utförs drygt 41 procent tiden inom hemtjänsten i privat regi."

Använder 5250h/vecka i följande räkneexempel även fastän antalet kunder har ökat (och rimligtvis antalet beviljade timmar också)

Drygt 41% har valt privat vård = 2152h/vecka * 38kr = 81776kr/vecka som LOV sparar in i direkta kostnader för kommunen. Totalbesparing på 4.25 miljoner/år.

Förstår inte hur en kommun som ska genomföra omfattade nedskärningar (46miljoner) kan ens tänka denna tanke att genomföre en förändring som omfattar en fördyring av verksamheten då det ska bantas rejält. Kommunalrådet har hävdat att det är kostnaden som är orsaken till avskaffandet av LOV. Det går inte ihop på något sätt. Administrationen av systemet kan ju garanterat inte kosta 4.25m/år.

Tycker kommunen det blivit för dyrt med hemtjänsterna så är det ju deras eget "fel" då det är de som beviljar stödet och kanske varit generösare med det under året (antagande då antalet kunder ökat med ca 5% på drygt ett halvår).

Den hälsosamme ekonomisten SR NSD Kuriren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar